George Dexter

English Version

GEORGE HARRY DEXTER

De laatste Slamat-overlevende

EEN VERSLAG VAN ONS BEZOEK AAN GEORGE IN BIRMINGHAM

11 augustus 2009

George bij zijn onderscheidingswand

68 jaar nadat oorlogsveteraan, George Dexter zware bombardementen en voortdurend machinegeweervuur op ons troepentransportschip, ss Slamat en de Britse destroyer, HMS Wryneck had overleefd, had de grondlegger van het KRL-Museum, Ed van Lierde op dinsdag 11 augustus 2009, de bijzondere eer om deze oorlogsheld in zijn Birminghamse woning te mogen ontmoeten.
Vebaasd over zoveel gezellige krasheid bij een 92-jarige met een toch zo’n slopende rampervaring, begon de oorlogsheld het lied “Roll out the barrel” te zingen. Opvallend ook was de manier waarop George, ongetwijfeld voor de zoveelste keer, zijn verhaal vertelde. Wij hebben het allemaal op video vastgelegd, ook zijn concert na afloop waarin George Dexter liedjes uit de jaren’40 op zijn orgel ten gehore bracht. Het onvermijdelijke “We’ll meet again” van Vera Lynn schalde door de kleine kamer en trots poseerde hij in de hal voor zijn vele onderscheidingen.

EEN KORT VERSLAG VAN HET BEZOEK AAN GEORGE DEXTER DOOR FRANS LUIDINGA, ED VAN LIERDE EN EEN 2-KOPPIGE FILMCREW.

Engeland – Birmingham: 16 t/m 19 december 2009

Hoewel George Dexter, zeker voor zijn 92 jaren, eind 2009 nog heel kwiek was, vonden Frans Luidinga en Ed van Lierde het een groot risico nog langer met een professionele verfilming van George Dexter’s verhaal te wachten. Wachten op voldoende fondsen voor een documentaire werd onverantwoord geacht en daarop trokken beide heren hun eigen portemonnaie en vertrokken op 16 december 2009 per vliegtuig richting Birmingham. Het Filmbedrijf ZIGMA uit Harlingen (Goert Giltay, winnaar van een “Gouden Kalf” voor camerawerk en geluidman, Eugene van den Bosch) vertrok per ferry Engelandwaarts en namen voor het filminterview het model van het ss SLAMAT mee.

Artikel in het Algemeen dagblad (AD) op de dag van vertrek naar Engeland (16 december 2009). Een goed artikel, maar met de ‘kop’ waren wij beduidend minder blij!

In een winters Birmingham werd een perfect eerste begin van een mogelijk toekomstige documentaire gemaakt. Samen met George Dexter bezochten wij met z’n allen de Royal British Legion, alwaar wij door de voorzitter en overigen van harte welkom werden geheten. Op dat moment arriveerde ook een ploeg van de krant ‘Birmingham Mail’ hun fotograaf maakte foto’s terwijl onze filmcrew in de vrieskou George Dexter (in vol ornaat) bij het “enige SLAMAT-monument ter wereld” filmde.

Vol bewondering en met ‘Pride and gratitude’ keken wij naar de wijze waarop de Britten belangrijke gebeurtenissen in het verleden gedenken, ook al is het in de vorm van een kleinschalig monument. Zo kan het gebeuren dat de grootste Nederlandse koopvaardijramp ooit, niet in Nederland maar in Engeland met een tastbaar monument wordt herdacht ……………. nóg een reden om bij stil te staan!

Op 2 januari 2010 volgde een artikel in de Birmingham Mail, zie hieronder.

Het is fantastisch te mogen vaststellen dat de Birmingham Mail in dit artikel twee keer een oproep aan de lezers doet om ons Museum te helpen bij het verwezenlijken van een Slamat-film of het nu een bioscoopfilm of een documentaire betreft.
Op pagina-12 van dezelfde krant stond vervolgens nog een kort commentaar waarin de mening van de Birmingham Mail redactie werd verwoord:

OVERLIJDEN GEORGE DEXTER – 13 JULI 2014

Afscheid van een soldaat met een zeer bewogen leven

Op zondag 13 juli 2014 is George Dexter, tot dat moment, de laatst nog levende survivor en getuige van de Slamatramp op 27 april 1941 in de Middellandse Zee. Hij overleefde daar zowel het zware bomardement op onze ss Slamat als die op de Britse Destroyer HMS Wryneck. Bij laatst genoemd bomardement raakte hij zodanig gewond aan zijn been dat hij de daaropvolgende 73 jaar verpleegd moest worden.

Herdenking en documentaire

Hij werd een symbool van deze ‘Vergeten’ oorlogsramp en vertelde iedereen die het wilde weten ( en dat waren er velen!) elke keer weer vol passie zijn verhaal. Dat gebeurde ook via een video-iterview op de ‘Grote Slamatherdenking’ in 2011 en zal ook prominent in de Slamat-documentaire verschijnen. Deze documentaire heeft haar première op zaterdag 2 mei 2015

Zie voor meer informatie hoofdstuk: ‘Museumprojecten’, sub: ‘Slamat-documentaire’.

Corporal George Harry Dexter (nr.: 206084)

Royal Army Service Corps (RASC) 308th Company

Royal Electrical and Mechanical Engineers (REME)

Middel East Forces 1940-1945

George in 2014 na een Melanoom-operatie

BEGRAFENIS VRIJDAG 25 JULI 2014

De overgebleven familieleden waren bang dat ‘oorlogsheld’ George Dexter een eenzame begrafenis zou krijgen. Echter, niets was minder waar want op een wijze zoals dat alleen maar door Engelsen kan gebeuren, werd George door familieleden, oorlogsveteranen, verpleegkundigen die hem tot het laatste moment hebben bijgestaan en een 4-koppige delegatie uit Nederland, met militaire eer, naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Frans Luidinga, de zoon van de Slamat-Gezagvoerder werd door één van zijn kleinzonen vergezeld. Hij heeft enkele jaren geleden van George het verhaal gehoord over wat er precies met zijn vader op ss Slamat en daarna HMS Diamond was gebeurd.

Ed van Lierde gaf in zijn speech aan dat de dood van George absoluut niet betekent dat datgene wat er op die 27e april 1941 in de Middellandse Zee was gebeurd, nu een kwestie van geschiedenisboeken is. Zolang er nog Slamat-zonen en -dochters zijn, die nog steeds met de door hen opgelopen opgelopen trauma’s vechten, is de ramp met ons passagiersschip ss Slamat en haar beschermers: HMS Diamond en HMS Wryneck niet voorbij !!

De ‘Last post’ werd aan het einde van de indrukwekkende ceremonie gespeeld.

George arriveert onder begeleiding Veteranen verwelkomen hun ‘broeder’

De kist wordt binnengedragen

Ook de verpleegsters van George waren aanwezig

Veteranen brachten hun broeder de laatste eer

Aan het einde de ‘Last post’ Poppy’s en ook bloemen van het KRL-Museum

Frans Luidinga wordt geinterviewd door BBC TV

DRIE (KORTE) CEREMONIEVIDEO’s

Ceremony video 1

FAMILIE SCHENKT DE MEDAILLES VAN GEORGE DEXTER AAN ONS MUSEUM

Onze voorzitter Ed van Lierde (vergezeld door echtgenote Josje) die bij de crematie aanwezig was, mocht alle medailles van George (vier Britse en twee Griekse medailles) uit handen van ‘oomzegger’ Andrew Dexter Barrett ontvangen. Dat dit een zeer grote eer voor het KRL-Museum is, moge duidelijk zijn!

Van Links naar rechts: British Star 1939-1945, British Afrika Star, British Defence Medal with King George VI, British War Medal with King George VI, Royal Greek War Medal and Greek Campaign Medal.

de Documentaire-folder

 

GEORGE DEXTER ZAL NOG ÉÉN KEER OPTREDEN ……………..

Op zaterdag, 2 mei 2015 zal George Dexter nog éénmaal (tijdens de première van de Slamat-documentaire) optreden. Hij zal dan de 3D-beelden die nu van deze oorlogsramp (bijna 1000 doden!) worden gemaakt met zijn ooggetuigenverslag toelichten (uit video-interview – 2010).

SLAMAT TIDUR GEORGE !!

Left Menu IconMenu