Het verloren gewaande Lloyd bestek

 

Op een zaterdagavond lagen we met het ss Ampenan ten anker op de rede van Penang. Matroos, Paul Freeman en ik gingen met het bootje de wal op om een biertje te gaan kopen. Matroos, Debby Scholten ging niet mee want die had met de havenwacht namelijk grote pech. Dus opgepoetst en wel gingen we met het bootje mee naar de wal waar de riskjarijders klaar stonden en je bijna ondersteboven reden om je in hun riksja mee te krijgen. Ze vertelden dat ze je nog wel konden herinneren van de laatste keer dat je geweest was en vaak klopte het ook nog wel. Op naar de kroeg en stappen maar, ik kan me niet veel meer herinneren van waar we allemaal geweest zijn. Maar degenen die Penang nog wel uit die tijd kennen, weten nog wel dat het altijd wel leuk was om te beginnen in de Hong Kong Bar, daar kregen we altijd wel een paar fotoalbums onder ons neus gedrukt (Waar zullen die gebleven zijn ?).

Na het nuttigen van een paar versnaperingen in de Hong Kong Bar en een paar andere tenten moesten we ’s nachts met het laatste bootje weer terug aan boord. Na weer veilig aan boord gekomen te zijn gekomen, keken we effe of er nog wat te eten viel en dan naar bed. Toen we in de accommodatie “Achteruit” kwamen, liep er een Chinees, die daar niets te zoeken had, in de pantry rond. Gezamenlijk hebben we hem met zachte dwang uit de accommodatie verwijderd. Maar het zat ons toch niet lekker dat er zomaar een Chinees rond liep en dachten we dat als we gingen slapen alles misschien wel gestolen kon worden. Toen hebben we maar besloten om al het bestek uit de laden te halen en het weg te stoppen zo dat het niet gestolen kon worden. Na dat gedaan te hebben zijn we maar naar bed gegaan om uit te slapen want het was toch zondagmorgen.
 

Vroeg in de morgen komt de Dekjongen uit bed om de tafels te dekken, maar wat blijkt het geval …… geen bestek meer te vinden! …… dus de Bootsman er bijgehaald (Erik Laaksonen) en die ook rondkijken natuurlijk. Op zijn hoofd krabbelend zei hij: “Ja, ja …. het zal waarschijnlijk wel gestolen zijn!”. Dus Matroos Debby voelde zich ook niet zo lekker meer want hij had die nacht wacht gehad en het bestek was waarschijnlijk onder zijn wacht gestolen. Dus besloot de Bootsman met de Chef-hofmeester (Bloemheuvel) te gaan praten of hij nog bestek had liggen in de stores of zo, maar dat bleek helaas niet het geval te zijn er was zo goed als geen bestek meer in voorraad. De Hofmeester en Bootsman besloten toen maar naar de Kapitein (J. Komin) te gaan om te overleggen wat te doen. Na wat heen en weer gepraat leek het een goed idee om de Lloyd-Agent maar te bellen en te vragen aan boord te komen. Besloten werd dat de Hofmeester, samen met de agent aan wal zou gaan om nieuw bestek te kopen. Terwijl het bootje van de agent onderweg naar de Ampenan ging, staat de Hofmeester al bij de gangway, klaar om aan wal te gaan. In de tussentijd was Paul Freeman wakker geworden en hoorde wat er gaande was. Toen besloot Paul om mij ook eerst maar te porren en in te lichten over wat er allemaal was voorgevallen. Direct daarna hebben we Bootsman Laaksonen verteld dat er die nacht, toen we van de wal terugkwamen, vreemde figuren in de accommodatie rond hadden gestruint en dat we toen het bestek maar tegen diefstal verstopt hadden……………. Dus de Bootsman naar de midscheeps om de Kapitein en de Hofmeester te vertellen wat er die nacht was gebeurd ………….. iedereen natuurlijk opgelucht dat het goed was afgelopen.

Later kregen we nog een paar biertjes van de Hofmeester om dat we zo goed op ons Lloyd-bestek hadden gepast!……… en zo is het 43 jaar geleden ongeveer écht gegaan …………..

Oud Lloyd-Matroos, Sjaak Verheij

Vlaardingen.

 

Left Menu IconMenu
KRL MUseum