Scheepsbel ss Bengalen

Scheepsbel ss Bengalen

AANKOOP, VERVOER, INVOER EN FINANCIERING

VAN DE ss BENGALEN SCHEEPSBEL – 2010

 

                    

 

AANKOOP                                                                         

Dankzij een waardevolle tip waren wij achter de verblijfplaats van de originele ss Bengalen scheepsbel gekomen. Deze prachtige, 45 kg zware bel werd medio 2010 in San Diego (USA) aangeboden. Enkele personen, waaronder twee Slamatdochters en de kunstschilder, Frans Romeijnsen hebben een bedrag voor deze scheepsbel geschonken, voor ons aanleiding om snel het restantbedrag vanuit aanmonstergelden verder te financieren, want we wilden niet langer het risico lopen dat deze grote scheepsbel aan onze neus voorbij zou gaan. Vanaf medio 2011 hing deze prachtige scheepsbel in het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum te Oudehorne, eindelijk terug bij haar oorsprong en in goed gezelschap van de Scheepsbellen van het ss Ameland, ms Schelde Lloyd en ms Mersey Lloyd. Vanaf 4 juli 2012 tot september 2014 was de grote bel van het ss Bengalen te bewonderen op de permanente expositie van ons museum bij 'Rotterdams Welvaren' in het Lloydkwartier.

 

 

VERVOER                                                                        

Dankzij bemiddeling van onze jaarsponsor Ben Hofs uit Renesse werd de lading in San Diego en op Schiphol tegen kostprijs afgehandeld. Ben Hofs zelf nam het gehele vervoer voor zijn rekening. Alleen aan het einde van de reis stond de Nederlandse Douane met zijn handje op. Zonder last te hebben van enig inlevingsvermogen mochten we weer een staaltje van Nederlandse bureaucratie ervaren, lees hieronder daarover meer!

                                

INVOER                                                                          

Men zou denken dat een erfgoedstuk dat naar het land van oorsprong wordt teruggebracht en waarschijnlijk nooit is uitgevoerd, niet met invoerrechten belast kan worden. Voor onze Douane op Schiphol was dat 'iets te kort door de bocht' gedacht, men kwam op het lumineuze idee om dan maar BTW te heffen. Jawel …. voor een poging om belangrijk Nederlands erfgoed veilig te stellen, wordt men, onder het motto: 'Regels zijn regels', in ons 'empathieke' landje beboet. Omdat deze Douanestreek echt pijn in ons hart deed, hebben wij gemeend het grootste ochtendblad van Nederland erbij te moeten halen, met het onderstaande artikel als resultaat.

 

 

Het hoopgevende gevolg van dit artikel in 'De Telegraaf' is dat, op de dag van verschijnen al, drie bedrijfsdirecteuren opbelden met de mededeling dat de geheven belasting door hen zou worden betaald. Zo eindigde deze, wat de Nederlandse overheid betreft, zure story toch nog met een happy end. 

 

Left Menu IconMenu