Scheepsmodellen

 

 

 

1. Scheepsmodellen die vanaf 2017 voor het KRL-Museum zijn gebouwd:

 

1.1 De bouw van het scheepsmodel van het ss Gedé.

gebouwd als schenking van het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum

aan de gemeente Port la Nouvelle – 2017.

Speciaal voor het Gedé-project, als cadeau aan de Gemeente Port La Nouvelle voor het 100 jarige Gedé-jublileum, is begin maart 2017 de kiel voor een model gelegd. Onze modelbouwer Arnoul Lormans uit het Limburgse Roermond heeft de bouw van het ss Gedé-model voortvarend aangepakt. Zijn schepping speelt deze zomer een hoofdrol bij de herdenking van het feit dat het ss Gedé op 7 juli 1917 in de Middellandse Zee, ongeveer 4 zeemijl uit de kust, op een mijn liep. De mijnen bij Port La Nouvelle waren daar eerder door een Duitse onderzeeër gelegd. De Franse gemeente Port La Nouvelle koestert het wrak van onze Gedé, haar anker ligt als monument op de boulevard, in juli 2011 onthuld door de Burgemeester Henri Martin, samen met onze bestuursvoorzitter Ed van Lierde.

De modelbouwer en het schip

                                         

    Arnoul Lormans  

……………………………………………………………………………….               

ss Gedé in werkelijkheid – 1904

…………………………………………………………………………………

Voortgang van de bouw

De romp krijgt gestalte – 13 maart 2017

Het schroefraam en de kielbalk zijn aangebracht – 20 maart

De opbouw wordt met lijmklemmen vastgezet – 21 maart

Onze Gedé wordt al duidelijk zichtbaar – 25 maart 2017

Een creatief kunststukje met behulp van Olbalijm en grijze spuitplamuur – 29 maart 2017

Het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum zal, ter gelegenheid van het feit dat in juli 2017 het 100 jaar geleden is dat de ss Gedé in de Middellandse Zee is gezonken, dit model aan de Franse gemeente Port La Nouvelle schenken. Het ss   Gedé ligt daar namelijk vier zeemijlen uit de kust.

In 2012 en 2017 zijn onze bestuursvoorzitter Ed van Lierde en echtgenote door de Burgemeester van Port La Nouvelle, Henri Martin uitgenodigd voor de respectievelijke 95- en 100-jarige herdenking van het zinken van het ss Gedé. Een uitgebreid verslag en vele foto’s kunt u zien op museumwebsitelink: http://www.krlmuseum.nl/ssgede.html

Bezoek modelbouwer aan Port La Nouvelle

Onze modelbouwer Arnoul Lormans, uit het Limburgse Roermond, heeft zich in Frankrijk met de bouw van het ss Gedé-model helemaal onsterfelijk gemaakt. Samen met zijn echtgenote Patty werd hij door Burgemeester en Gemeentesecretaris op de ‘Marie’ ontvangen. Arnouls’ schepping heeft tijdens de herdenking op 7 juli 2017 menig Frans hart beroerd en speelde bij genoemd jublileum, een waardige hoofdrol. Sinds  juli 2011 ligt haar anker als monument op de plaatselijke boulevard.

Vlnr. Een terecht zeer trotse Arnoul Lormans, Burgemeester, Henri Martin, Patty Lormans en Gemeentesecretaris, Claude Rocquelaure.

MISSION  ‘GEDÉ’  ACCOMPLISHED!

 

 

2. Scheepsmodellen die door het KRL-Museum zijn/worden aangeschaft 

 

2.1 Scheepsmodel dat in januari -2017 door het KRL-Museum werd aangeschaft 

Bestemming: nog te bouwen Lloydkade bij Miniworld te Rotterdam.

Met de directeur van Miniworld,  Marc van Buren is vastgelegd dat dit model wordt geschonken op voorwaarde dat Miniworld haar plannen met betrekking tot de bouw van de Lloydkade in Miniworld uitvoert. Het scheepsmodel heeft een schaal van: 1:100, dat past exact bij de schaal die Miniworld hanteert en betekent dat het model een lengte van bijna 2 meter heeft. De plaanen zijn de bouw van de Lloydkade in een project met fondsenwerving  wordt gegoten. Het scheepsmodel van de Willem Ruys is 29 januari 2017 bij de directeur van Miniworld afgeleverd. T.z.t zal het model ook door hen worden ‘geupgrade’.
         

             

 

………………………………………………………………..

 

…………………………………………………………………..

Wordt vervolgd!

 

 

Left Menu IconMenu
KRL MUseum