VOORMALIGE PROJECTEN

HET BATAVIA – PROJECT

Februari 2016 – februari 2017

Dit Indonesië-project is tijdens een Donatieceremonie op 12 februari 2017 met succes afgerond. vanaf deze ceremonie staat een expositie met  Rotterdamsche Lloyd-erfgoed permanet in het voormalige Rotterdamsche Lloydgebouw ‘Cipta Niaga’ te Kota Tua , Batavia-Djakarta. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken:

http://www.krlmuseum.nl/batavia-project/

DE MODJOKERTO-MOTORREDDINGSSLOEP

Tijdens de herdenking de onthulling van de sloep

14 november 2015 

In 2012 werd, bij toeval, een oude teakhouten Rotterdamsche Lloyd sloep opgespoord en gekocht. Na een lange speurtocht bleek het om een van de sloepen van de Modjokerto te gaan. In 2014 werd deze sloep, met steun van fondsen,  bij ‘Rotterdams Welvaren’ te Rotterdam geheel gerestaureerd en eind 2015 door familieleden van slachtoffers tijdens een herdenking te Dordrecht onthuld. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken:

http://www.krlmuseum.nl/tweede-wereldoorlog/

 

 

DE PREMIÈRE VAN DE SLAMAT-DOCUMENTAIRE

2 mei 2015

Door fondsen financieel mogelijk gemaakt, werd de oorlogsramp met de Slamat in 2014 door het KRL-Museum geproduceerd. Onder andere de 3D-beelden van deze heftige gebeurtenis werd in mei 2015 voor het eerst aan een breed publiek getoond. Voor een uitgebreide rapportage van deze indrukwekkende gebeurtenis kunt u onderstaande link aanklikken: 

http://www.krlmuseum.nl/slamat-documentaire-2015/

 

 

Middellandse Zee –  26 juni 2012

Wat geweldig om vast te mogen stellen dat de Slamat-herdenking-2011 zo’n indruk bij de HMS Diamond bemanning had gemaakt, dat haar Commander Ian Clarke een jaar later in de Middellandse Zee een ceremonie boven de wrakken van de Diamond en Wryneck organiseerde en Frans Luidinga, Kate Saxton en onze bestuursvoorzitter daarbij uitnodigde. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken:

http://www.krlmuseum.nl/hms-diamond/

 

 

95-JARIGE HERDENKING ONDERGANG VAN DE GEDÉ

Port la Nouvelle – Middellandse Zee –  7 juli 2011

en

100-JARIGE HERDENKING

Port la Nouvelle – Middellandse Zee –  7 juli 2017

 Meer dan een eeuw geleden liep onze Gedé, tijdens de eerste Wereldoorlog, op een Duitse mijn. Ze was tien Japans eigendom, maar desondanks vond de Franse gemeente Port La Nouvelle het op z’n plaats dit met ons Museum te dedenken. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken – 1911: onderaan de pagina en 2017: van boven af:

 http://www.krlmuseum.nl/ss-gede/

 

 

DE GROTE SLAMAT-HERDENKING 

27 april 2011

De Slamatherdenking van 2007 werd zo gewaardeerd dat de vraag naar een grotere herdenkingsmanifestatie in 2010 al leidde tot de voorbereiding van de tweede, grote Slamat-herdenking. Precies op de rampdatum: 27 april werd in de Sint Laurenskerk te Rotterdam een uitzonderlijk indrukwekkende herdenking gehouden. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken:

http://www.krlmuseum.nl/slamatherdenking-2011/

 

 

KLEINE RESTAURATIEPROJECTEN

2009

LEGPUZZEL ms DEMPO
Legpuzzel uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, voorstellende het ms Dempo vertrekkend van de Lloydkade, naar een afbeelding van A.L.B. Hemelman. De 1e foto laat het ontbrekende (wit) puzzelstuk zien en op de 2e foto is de puzzel weer compleet!
 

 
Gerestaureerd door onze restaurateur, Geert Sieben- september 2009.

 

…………………………………………………………………….

SCHOOLPLAAT ms WILLEM RUYS IN DOK

Een oprolbare schoolplaat uit 1953 van J.B. Wolters Uitgeversmaatschappij nv te Groningen/Djakarta voorstellende het ms Willem Ruys in droogdok te Rotterdam. Op de 2e foto is de gehele schoolplaat zichtbaar (beschadiging was in rode cirkel). De 1e afbeelding laat de feitelijke  beschadiging zien.

 


………………………………………………………………………………………

Gerestaureerd door onze restaurateur, Geert Sieben – eind 2009.

 

 

OVERBLIJFSELEN VAN HET ss GRONINGEN – 1875

In 2007/2008 letterlijk boven water en onderdeel van de ‘Ed van Lierde-collectie’

En vanaf 1 februari 2019 te zien in onze expositie te Netersel (N.Br.)

In het artikel van het Algemeen Dagblad op 7 Juni 2007 , met als kop: “Havenbedrijf blijft bij baggeren, hopen op dat ene waardevolle scheepswrak”, blijkt achteraf zeer positieve gevolgen voor het KRL-Museum te hebben. Een jaar later kwamen we in het bezit van overblijfselen van het ss Groningen, die nog in zeer redelijke staat waren! Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken:

http://www.krlmuseum.nl/ss-groningen/

  

DE EERSTE SLAMAT-HERDENKING

september – 2007

In september 2007 werd, innauwe  samenwerking met Frans Luidinga (zoon van de Slamat-Kapitein) in Oudehorne de eerste Slamat-herdenking georganiseerd. Aanwezige prominenten waren . De Nieuw Zeelandse Ambassadeur, de Secretaris van de Britse Ambassade, oud direceteur Bernhard Eduard Ruys en uiteraard veel familieleden. Voor een uitgebreide rapportage kunt u onderstaande link aanklikken: http://www.krlmuseum.nl/slamat-commemoration-2007/

 

Left Menu IconMenu