Willem Ruys “Man over boord”

ms Willem Ruys

De Willem Ruys vertrok 16 oktober 1963 van Rotterdam voor een rond-de-wereldreis. De Gezagvoerder was D.J. v.d. Wiel. Het zal 20 oktober geweest zijn dat we ’s nachts ter hoogte van Algiers voeren. Het was helder weer en het licht van de stad was goed te zien. Als 2e Stuurman liep ik de hondewacht, samen met een 4e Stuurman. Ik zette een kruispeiling in de kaart en noteerde daarbij de tijd : 01.15. Op dat moment ging de telefoon, die door de 4e Stuurman werd opgenomen. Hij hoorde een verward bericht en vroeg mij om ook te luisteren. Een wat dronken stem mompelde: “Somebody fell overboard”. Ik stuurde de 4e Stuurman op onderzoek naar de plaats van waar getelefoneerd was en porde de Kapitein en de 1e Stuurman. De 4e Stuurman bevestigde intussen dat er een “man-over-boord`was.

De machinekamer werd gewaarschuwd dat er gemanoeuvreerd moest worden, er werd een sloepbemanning gepord en de sloep klaargemaakt. De 1e Stuurman voerde de Williams turn uit waarbij de Willem Ruys op tegenkoers en gestopt zou liggen op de plaats waar de drenkeling geacht werd te liggen.

De ‘Williams turn’ zichtbaar aan het schroefwater.

Daar aangekomen hoorden we roepen; het schip lag nog niet helemaal gestopt, maar de sloep die toen gestreken werd voer terug en spoedig hoorden we: “We hebben hem !” De sloep werd weer aan boord genomen en Kapitein v.d. Wiel liet de sloepbemanning op de brug komen voor een welverdiende borrel! De volgende morgen wilde de Kapitein de drenkeling wel eens even spreken. Het was een jonge Duitser, die na een avondje barbezoek zich nog sterk genoeg voelde om op de railing een balanceeroefening te doen. Dat ging dus niet goed! Gevraagd naar zijn belevenis zei hij dat hij net van plan was naar de kust te zwemmen (de lichten van Algiers waren duidelijk te zien), maar toen zag hij de Willem Ruys draaien en hij besloot te wachten. Onze hondewacht is nog nooit zo snel voorbij gegaan en het getal 01.15 staat me nog steeds helder voor ogen.

J.B.Pranger, Oud Lloyd-Stuurman. Jan. Pranger – Rozenburg

Overleden: februari 2018

 

Left Menu IconMenu
KRL MUseum